17 Ιουνίου, 2024

Άγιος Παΐσιος – Προστάτης των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών

Άγιος Παΐσιος – Προστάτης των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών

Επειδή δεν είναι τα πάντα δουλειά, υποχρεώσεις, καλώδια και κεραίες, έρχονται στιγμές που αισθανόμαστε την ανάγκη μιας ψυχικής ‘φόρτισης’ και ανάτασης.

Είναι περίπου 5 χρόνια, όπου πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου, ως Προστάτη των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και έκτοτε αισθανόμαστε μια πλήρη πνευματική ταυτότητα.

Δυστυχώς επειδή κάθε χρόνο η ημέρα εορτασμού του Αγίου προστάτη μας, προκύπτει εργάσιμη-καθημερινή, δεν μας δίνεται η δυνατότητα φυσικής παρουσίας, στις ιερές ακολουθίες που είναι αφιερωμένες στην μνήμη του.

Φέτος, ως Ε.ΡΑ.ΔΙΚ αποφασίσαμε να κάνουμε μια γενική πρόσκληση προς όλους τους συναδέλφους Ραδιοερασιτέχνες, να μας τιμήσουν με την παρουσία τους στην Ιερά Θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας και επιμνημόσυνης δέησης του Αγίου που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023 και ώρα 07:00 με 09:00 π.μ,  στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, Ταύρου Αττικής.

https://goo.gl/maps/7yJE5Lh7zqyiXoDz8

Στην μνήμη του Αγίου θα μοιραστεί άρτος και κόλλυβο, στους παρευρισκόμενους συναδέλφους Ραδιοερασιτέχνες.

Ακολουθούν ηλεκτρονικές σελίδες, με γενικές πληροφορίες για τον βίο του Αγίου, αλλά και της ανακήρυξης του Αγίου Παϊσίου ως προστάτη των Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

http://www.imlagada.gr/UsersFiles/admin/documents/Downloads/2_Paisios_opt.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=Y4SjyTEDzwE&t=32s

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%90%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82

Τέλος, ακολουθεί κείμενο που είχε συνταχθεί κατά την χρονική στιγμή της ανακήρυξης:

 Αγάπη και ταπείνωση, σε αυτή την συχνότητα εργάζεται ο Θεός’

Είναι πολλά χρόνια που μας απασχολεί το θέμα ανακήρυξης ενός Αγίου ως προστάτη των Ραδιοερασιτεχνών, κάτι που για εμάς, προσθέτει μεγάλη ευθύνη και βαρύτητα των πράξεων μας.

Οι απόψεις πολλές και οι προτάσεις ακόμη περισσότερες, όλες μέσα από το προσωπικό ‘φίλτρο΄ του καθενός.

Θα αποφύγουμε να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα ονόματα και πρόσωπα καθώς έτσι μας ζητήθηκε, αλλά η αρχική πρόταση της ανακήρυξης του Αγίου Παϊσίου ως προστάτη των Ραδιοερασιτεχνών, προήλθε από συνάδελφο Ραδιοερασιτέχνη που βρίσκεται εντός του Κλήρου της Εκκλησίας.

Παράλληλα βέβαια ζητήθηκε η άποψη και η ευλογία όσων συναδέλφων κληρικών-Ραδιοερασιτεχνών γνωρίζουμε.

Ο συγκεκριμένος συνάδελφος που μας προέτρεψε στην ανακήρυξη, μας εξήγησε τον λόγο που πρότεινε τον Άγιο Παϊσιο ως προστάτη μας, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα εδάφια του βίου του:

‘’ Ακολούθησαν καιροί ταραχής και αναστάτωσης για την Ελλάδα, λόγω της ξένης Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ο Όσιος όμως, τόσο ως πολίτης όσο και ως στρατιώτης κατά τη θητεία του (1945 – 1949 μ.Χ.), επέδειξε απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία. Ήταν πρόθυμος να δώσει κάθε στιγμή και τη ζωή του ακόμα για τη σωτηρία των άλλων. Ευρισκόμενος μάλιστα συχνά μέσα στον καταιγισμό των φονικών πυρών, συνέβη να σώσει με τις θερμές προσευχές του πολλούς στρατιώτες, αλλά να σωθεί και ο ίδιος με τρόπο θαυμαστό.

Επειδή το μεγαλύτερο διάστημα της στρατιωτικής του θητείας το υπηρέτησε με την ειδικότητα του ασυρματιστή, πολλές εκδόσεις αφιερωμένες στη ζωή του Γέροντα τον αναφέρουν ως «Ασυρματιστή του Θεού». Μάλιστα, ο Γέροντας φέροντας ως παράδειγμα την ειδικότητα του στον στρατό, απάντησε σε κάποιον που αμφισβητούσε τη χρησιμότητα της μοναχικής ζωής ότι οι μοναχοί είναι «ασυρματιστές του Θεού», εννοώντας την θερμή τους προσευχή και την έγνοια τους για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.’’

Στους περισσότερους από εμάς, δεν είναι γνωστό ότι ο Άγιος ήταν ασυρματιστής και πολέμησε έχοντας δίπλα του τον ασύρματο, τον οποίο χρησιμοποιούσε για να μεταδώσει μηνύματα ανάγκης για το Τάγμα του και την έκκληση αεροπορικής βοήθειας για να μπορέσουν να σωθούν οι στρατιώτες, από τα εχθρικά πυρά!

Η αρχική πρόταση λοιπόν του συναδέλφου Ραδιοερασιτέχνη και κληρικού, οι ευλογίες πατέρων Ραδιοερασιτεχνών εκτός και εντός του Αγίου Όρους, στάθηκαν αρκετές για να μας πείσουν ότι κάναμε την σωστή επιλογή και το καθήκον μας στην Ραδιοερασιτεχνική κοινότητα.

Στον βίο του Αγίου Παϊσίου, θα συναντήσουμε το λόγο του Κυρίου μέσα από πράξεις αυτοθυσίας και Αγάπης.

Θα διδαχθούμε ότι τίποτα δεν είναι δικό μας αποκλειστικά, όλα ανήκουν σε όλους και πρέπει να βοηθάει ο ένας τον άλλον αδερφικά, κάτι που το έχουμε ανάγκη σαν Ραδιοερασιτεχνική ‘οικογένεια’ και κοινωνία.

Την ανακήρυξη του Αγίου Παϊσίου ως προστάτη των Ραδιοερασιτεχνών, καλούμε να αγκαλιάσουν όλοι οι σύλλογοι και μεμονωμένοι συνάδελφοι και να παρευρεθούν στην ταπεινή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουμε για τον λόγο αυτό.

Επειδή ο εορτασμός του Αγίου Παϊσίου πραγματοποιείτε στις 12 Ιουλίου ημέρα Τετάρτη, θα ήταν δύσκολο για πολλούς συναδέλφους της επαρχίας να επισκεφτούν την Αθήνα στα μέσα της εβδομάδας.

Έτσι αποφασίσαμε να ορίσουμε την ημερομηνία 16 Ιουλίου 2017 ημέρα Κυριακή, σαν ημέρα  ανακήρυξης του Αγίου Παϊσίου, προστάτη των Ραδιοερασιτεχνών ανεξαρτήτου Συλλόγου όπου ανήκει, αισθάνεται την ίδια ανάγκη και αγάπη στο πρόσωπο του Άγιου Παϊσίου.

Στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας του Κύκκου) στο Δήμο Ταύρου της Αθήνας και συγκεκριμένα μετά την Κυριακάτικη λειτουργία, θα τελεσθεί η δέηση προς τον Άγιο και ανακήρυξης του ως προστάτη των Ραδιοερασιτεχνών.

Συνάδελφοι Ραδιοερασιτέχνες, προσέφεραν κατάλληλο χρηματικό ποσό στον συγκεκριμένο Ναό, με σκοπό την Αγιογράφηση του Αγίου Παϊσίου σε περίοπτη θέση του κεντρικού Ναού.

Πραγματοποιήθηκε ανατύπωση ειδικού ένθετου αφιερώματος στον Άγιο Παϊσιο, έκδοσης του Γενικού Επιτελείου Στρατού το οποίο θα δοθεί σε όσους παρευρεθούν στην Αθήνα, την ημέρα ανακήρυξης του Προστάτη μας.

http://www.imlagada.gr/UsersFiles/admin/documents/Downloads/2_Paisios_opt.pdf

Στο πέρασμα των χρόνων και ασχολούμενοι με σύγχρονες ασύρματες ηλεκτρονικές συσκευές, πάντα υπήρχε μια υποσυνείδητη αίσθηση της ματαιοδοξίας του χόμπι και έλλειψης ενός βαθύτερου νοήματος, μιας βάσης που θα μας κάνει να σκεφτόμαστε περισσότερο ομαδικά,  με περισσότερη αγάπη προς τον συνάδελφο Ραδιοερασιτέχνη, κάνοντας πράξη του μηνύματος του βίου του Αγίου Παϊσίου.

Πιστεύουμε ότι το κενό αυτό, θα καλύψει η σκέπη του Αγίου Παϊσίου, του ‘Ασυρματιστή του Θεού’ που θα μας συντροφεύει σε κάθε καινούρια προσπάθεια και Ραδιοερασιτεχνική δραστηριότητα.

Ελπίζουμε ότι κάθε συνάδελφος Ραδιοερασιτέχνης, θα φέρει πλέον μια μικρή εικόνα, πλησίον του ασυρμάτου του, μεταφέροντας το μήνυμα αδελφότητας σε όλους τους Ραδιοερασιτέχνες της Γης.

 

Με συναδελφική αγάπη

Δημήτριος Βελισσάρης

SV1EDZ

 

Related posts