Μετά την επιτυχημένη ανάπτυξη του Ψηφιακού δικτύου DMR Plus, στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, σειρά πήρε η λεβεντογέννα Κρήτη, όπου στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προσπάθειες ανάπτυξης και των 2 ψηφιακών δικτύων (ΒΜ & DMR Plus).
Ιδιαίτερα στην περίπτωση του δικτύου BM, φάνηκε πως έγινε αξιόλογη προσπάθεια ενεργοποίησης πολλών κόμβων, σχεδόν σε όλα τα διαθέσιμα κέντρα εκπομπής του τοπικού Ερασιτεχνικού φορέα.
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά σχετικά γρήγορα ‘σίγησε’, παρόλο της πραγματικά φιλότιμης προσπάθειας των συναδέλφων της Κρήτης, που ίσως να συνδέεται με την εμπειρία ή τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά όργανα που υπήρχαν, για τον ‘συντονισμό’ του υλικού των κόμβων.
Από την μια λοιπόν είχαμε ένα δίκτυο που κατά κάποιο τρόπο ‘ατόνησε’ και από την άλλη, το δίκτυο DMR Plus που έχει μια συνεχή επιτυχή ανάπτυξη όπου το έχουν αγκαλιάσει πολλοί Ραδιοερασιτεχνικοί Σύλλογοι και κατά τόπους Ραδιοερασιτεχνικές ομάδες της Ελληνικής επικράτειας.
Βλέποντας τις δυσκολίες πρόσβασης των συναδέλφων ραδιοερασιτεχνών στην Κρήτη, ως Ε.ΡΑ.ΔΙΚ αποφασίσαμε να βάλουμε πλάτη, με την τοποθέτηση του εξοπλισμού και ενεργοποίησης ενός νέου κόμβου επαναλήπτη, υψηλής ποιότητας κατασκευής.
Αφού εξασφαλίσαμε την φιλοξενία στον χώρο και την απαραίτητη αδειοδότηση των αρμόδιων Υπουργείων, ξεκινήσαμε την σύνθεση του εξοπλισμού, επιλέγοντας πάντα τα καλύτερα δυνατά υλικά.
Το σημείο εγκατάστασης, ονομάζεται ‘Τίμιος Σταυρός’ Νεαπόλεως, βρίσκεται στην Ανατολική πλευρά της Κρήτης και προσφέρει την δυνατότητα πρόσβασης σε ένα τεράστιο τμήμα του Βόρειου οδικού άξονα της εθνικής οδού, μεταξύ Σητείας-Αγίου Νικολάου-Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου-Ιεράπετρας.
Οι πληροφορίες μας έλεγαν, ότι το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής έχει υψηλό επίπεδο θορύβου και έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε ανάλογα ζωνοπερατά φίλτρα και διπλέκτη, που θα επέτρεπαν στον επαναλήπτη μας να λειτουργήσει απροβλημάτιστα!
Έτσι και έγινε λοιπόν, με την πολύτιμη δωρεά της συσκευής του αναμεταδότη από εκλεκτό συνάδελφο ραδιοερασιτέχνη των Αθηνών, την συμμετοχή των συναδέλφων και μη μελών της Ε.ΡΑ.ΔΙΚ, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά.
Τα υλικά εστάλησαν με μεταφορική, όπου τα παρέλαβαν οι αγαπητοί συνάδελφοι από τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα, μεταφέροντας τα στο τελικό σημείο εγκατάστασης.
Για την ολοκλήρωση του έργου, χρειάστηκαν 5-6 μεταβάσεις για προετοιμασία, από τους συναδέλφους ραδιοερασιτέχνες της περιοχής και η μετέπειτα παρουσία μέλους της τεχνικής επιτροπής της Ε.ΡΑ.ΔΙΚ.
Το αποτέλεσμα εξαιρετικό, με την δυνατότητα πρόσβασης στον κόμβο, ακόμη και με οριακά επίπεδα σήματος φορητών ασυρμάτων, από τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις.
Έκπληξη ήταν η πρόσβαση από την πόλη της Ιεράπετρας, με φορητό ασύρματο και μικρή εξωτερική κεραία σε όχημα, καθώς υπάρχει το ψηλό βουνό ‘Καπίστρι’ στη μέση.
Όπως και να έχει, δημοσίως ευχαριστούμε τον συνάδελφο που έκανε δωρεά τον συγκεκριμένο επαναλήπτη, τους συναδέλφους που προσέφεραν χρηματικά ποσά σε μορφή δωρεάς και όλους τους συναδέλφους στην Κρήτη που μας εμπιστεύτηκαν και έβαλαν ‘πλάτη’, καθώς και όλο το Δ.Σ της Ε.ΡΑ.ΔΙΚ, που πίστεψε στο δύσκολο αυτό στόχο και ενέκρινε το χρηματικό ποσό υλοποίησης.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ψηφιακού επαναλήπτη, είναι τα ακόλουθα:
Διακριτικό: SV9P
Συχνότητα Λειτουργίας: 438,8875 (-7.6 MHz)
Ισχύς: Περίπου 20w
Θέση: Τίμιος Σταυρός – Νεάπολη Κρήτης (Πλησίον της πόλης του Αγίου Νικολάου)
Καλές ψηφιακές συνομιλίες λοιπόν!
Καλά Χριστούγεννα και με το καλό ο καινούριος χρόνος!
Για την Ε.ΡΑ.ΔΙΚ
SV1EDZ