29 Μαρτίου, 2024

Ολοκλήρωση Άσκησης Σεισμού ‘Εγκέλαδος Ιονίου 2022’

Ολοκλήρωση Άσκησης Σεισμού ‘Εγκέλαδος Ιονίου 2022’

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την ολοκλήρωση της 1η Άσκησης σεισμού ‘Εγκέλαδος Ιονίου 2022’.

Ήταν περίπου 1,5 μήνας πριν, όπου δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ 18SV100 και συνάδελφο Ραδιοερασιτέχνη SV1NK, Μάκη Μανωλάτο.

Ο Μάκης SV1NK, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συγκεκριμένα τον κ. Μεντόγιαννη που είναι πάντα δίπλα μας, επεξεργάστηκε μια ιδέα πραγματοποίησης άσκησης με κεντρικό θέμα, την αντιμετώπιση ενός καταστροφικού σεισμού στην περιοχή του Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο αφορούσε το νησί της Κεφαλονιάς, αφού έχει και το πιο βεβαρημένο ιστορικό σε περιστατικά σεισμών.

Αν και το χρονικό πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα μικρό, δεν μπορούσαμε να μην αποδεχτούμε την πρόσκληση, καθώς επρόκειτο για μια εξαίρετη ευκαιρία εκπαίδευσης των μελών μας και δοκιμής των δυνατοτήτων του δικτύου μας, αλλά και των συνεργαζόμενων Συλλογικών φορέων του ψηφιακού δικτύου.

Η πίεση μεγάλη και μέσα στις λεπτομέρειες του σεναρίου, προέκυπταν κρυφές αδυναμίες που έπρεπε να ξεπεράσουμε, σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.

Η πίεση αυτή, ανέδειξε άτομα που απέδειξαν ότι μπορούν να διαχειριστούν στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά και προσωπικότητες που δεν μπόρεσαν δυστυχώς να αντέξουν την πίεση και εγκατέλειψαν στην διαδρομή.

Βέβαια είναι και αυτά, θέματα που προκύπτουν πάντα σε τέτοιου είδους οργανώσεις και εμείς σαν διαχειριστές καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε.

Πάμε όμως στο κυρίως θέμα.

Οι τήλε-συναντήσεις πολλές και από τις δύο πλευρές, πάντα με καλή διάθεση για συνεργασία μεταξύ των 2 συλλόγων (Ε.ΡΑ.ΔΙΚ & ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ) και κοινή προσπάθεια να φτάσουμε τον στόχο μας, μιας επιτυχημένης άσκησης.

Οι ημέρες περνούσαν και το σενάριο βρισκόταν σε συνεχή επεξεργασία, ακόμη και 1 ημέρα πριν την διεξαγωγή της άσκησης, κάτι που μας προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερο άγχος.

Το παρήγορο στην όλη υπόθεση, ήταν ότι οι συνάδελφοι Ραδιοερασιτέχνες και CBers της Κεφαλονιάς, δούλευαν καθημερινά και προετοίμαζαν το έδαφος, ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό.

Προσωπικά μου έκανε μεγάλη εντύπωση, η σοβαρότητα και η επιμονή με την οποία, όλοι οι συνάδελφοι στην Κεφαλονιά, χειρίστηκαν την προετοιμασία του Κέντρου επιχειρήσεων και τις δημόσιες σχέσεις με τους τοπικούς παράγοντες του νησιού.

Η συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων Ραδιοερασιτεχνών και των μελών του ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ, ήταν άκρως υποδειγματική.

Επί του πρακτέου τώρα και ότι σχετίζεται με τις επικοινωνίες του ψηφιακού δικτύου, μπορούμε να πούμε ότι σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα ήταν θετικότατο, με αρκετά σημεία που μπορούν να διορθωθούν ή να βελτιωθούν.

Κατά την διάρκεια λειτουργίας του ψηφιακού κόμβου του Αίνου, αποδείχτηκε η υψηλή ποιότητα ασύρματης επικοινωνίας, με την πληγείσα περιοχή και των εμπλεκόμενων σε αυτή.

Επειδή όμως το σενάριο είχε προβλέψει και την αδυναμία επικοινωνίας μέσω του ψηφιακού επαναλήπτη του νησιού, εκεί ήταν που φάνηκαν και ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στον κοντινότερο κόμβο, του Πύργου.

Αν και οι συνάδελφοι στην Κεφαλονιά, μετακινήθηκαν σε πολύ υψηλό σημείο του νησιού, η πρόσβαση στον συγκεκριμένο κόμβο, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Αυτό όμως είναι κάτι που θα αναλύσουμε τις επόμενες ημέρες.

Δεν θέλουμε να μακρηγορήσουμε, αλλά να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους στην συγκεκριμένη άσκηση και ιδιαίτερα τους συναδέλφους-μέλη του ΠΑ.ΣΥ.ΧΕ.ΡΑ, που απέδειξαν ότι και θέλουν και μπορούν.

Είναι πρώτη φορά που υλοποιείται μια τέτοια συνεργασία και άσκηση τέτοιου μεγέθους και στέλνει ένα μήνυμα σε όλους όσοι πιστεύουν ότι οι Ραδιοερασιτέχνες και οι CBers, ανήκουν σε 2 εντελώς διαφορετικούς τηλεπικοινωνιακούς κόσμους.

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την άριστη συνεργασία, αφού πραγματικά σήμερα, μάθαμε και εμείς πράγματα από εκείνους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ιδιαίτερα στον κ. Μιχάλη Μεντόγιαννη και τους συνεργάτες του, καθώς και στους συνεργαζόμενους συλλόγους και ομάδες ραδιοερασιτεχνών του δικτύου DMR Plus, που έδωσαν το παρόν μέσα από τους ψηφιακούς κόμβους του δικτύου μας.

Ήταν μόνο η αρχή, ενός λαμπρού μέλλοντος για όλους!!!!

Συγχαρητήρια!!!!

Για την Ε.ΡΑ.ΔΙΚ

SV1EDZ

https://mindigital.gr/

https://www.kefaloniapress.gr/topika/perivallon/article/453914/askisi-epikoinonion-egkelados-ionioy-2022-pics-amp-vid/?fbclid=IwAR2VZjl5QKiF9cev8WeAtFt337ytfXRD9jAwB7VO0fV3_bAf_8s1eVXbOHQ

 

Related posts